Cvičení zvyšuje šance na otěhotnění: jak může jóga a fyzioterapie pomoci? | Clayo Clinic
Menu
Blog
Právě čtete: Cvičení zvyšuje šance na otěhotnění: jak může jóga a fyzioterapie pomoci?
Sdílejte článek:

Cvičení zvyšuje šance na otěhotnění: jak může jóga a fyzioterapie pomoci?

Plánování těhotenství může být někdy náročným obdobím, kdy se páry snaží udělat vše pro zvýšení svých šancí na úspěch. Jedním z přirozených způsobů, jak podpořit plodnost, je zařazení vhodného cvičení do svého denního režimu. 

27. 8. 2024
  |  
4 minut čtení
  |  
Sdílejte článek:

Pravidelný pohyb prospívá nejen vaší fyzické kondici, ale přispívá k celkovému zdraví, hormonální rovnováze a psychické pohodě. Věděli jste, že vhodně zvolené cviky mohou prokazatelně ovlivnit vaši plodnost? 

Fyzioterapie zaujímá při řešení neplodnosti důležité místo 

Příčin neplodnosti je celá řada a následná léčba vždy nemusí znamenat lékařský zákrok. „Ve chvíli, kdy se nedaří ženě otěhotnět, přestože nemá žádné zdravotní problémy, které by mohly v otěhotnění bránit, mluvíme o tzv. funkční sterilitě,” vysvětluje dr. Radka Jarošová z Clayo Clinic. „Právě při léčbě funkční sterility má cvičení a fyzioterapie svůj význam. S funkční neplodností zpravidla souvisí zvýšené napětí svalů v oblasti pánevního dna a změna postavení pánve a jejích jednotlivých částí,” upřesňuje lékařka.

Jako příčiny funkční neplodnosti se uvádí sedavé zaměstnání, špatné držení těla, vystavení dlouhodobému stresu, ale také například nošení kabelky přes jedno rameno nebo nošení podpatků.

Právě fyzioterapie může tyto obtíže odstranit. Vhodně zvolené fyzioterapeutické techniky totiž zlepšují prokrvení a funkci vnitřních orgánů, včetně těch reprodukčních. Většinou se jedná o metody založené na kombinaci dechových, uvolňujících, posilujících a stabilizačních cvičení, které postupně vedou ke komplexnímu zlepšení zdravotního stavu. 

Nejčastěji se při léčbě neplodnosti využívá metoda Ludmily Mojžíšové, která je zaměřená na jednotlivé části těla – od mobilizace žeber, beder, S-I skloubení a také oblasti kostrče a pánevního dna. Metoda se skládá ze série jednoduchých cviků, které mohou pomoci zmírnit menstruační problémy, zlepšit plodnost ale také odstranit bolesti páteře a kloubů. Aby byla metoda Ludmily Mojžíšové účinná je potřeba pravidelné každodenní cvičení. Výhodou tohoto cvičení ale je, že jsou cviky opravdu snadné. Zvládne je tedy každý i z pohodlí domova. 

Jógou k hormonálnímu zdraví 

Jóga je skvělou pohybovou aktivitou, díky které posílíte tělo, uvolníte mysl a užijete si čas pro sebe. Cvičení jógy ale může pozitivně ovlivnit také vaše reprodukční zdraví.  Speciální hormonální jógová terapie byla vyvinuta tak, aby pomáhala ženám regulovat jejich hormonální systém. Jednotlivé cviky na sebe navazují tak, aby stimulovaly a prokrvovaly všechny důležité orgány a posilovaly pánevní dno. Při cvičení navíc dochází k přímé masáži a stimulaci hormonálních žláz (štítná žláza, nadledvinky nebo například vaječníky), které jsou zásadní pro tvorbu ženských hormonů.

Pravidelné cvičení hormonální jógy může být přínosné pro ženy, které se potýkají s nepravidelným menstruačním cyklem, syndromem polycystických vaječníků (PCOS) nebo jinými hormonálními problémy. Pro své pozoruhodné účinky na hormonální hladinu v ženském těla je hormonální jóga ideální podpůrnou metodou při léčbě neplodnosti.

Další články

Clayo Clinic
Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Jak Vás budeme oslovovat
Clayo Clinic
Nepovinné
Clayo Clinic
Nepovinné
O jakou IVF léčbu máte zájem?
Nebo se nás můžete na cokoli zeptat:
Clayo Clinic
Veškerá komunikace je šifrovaná pomocí SSL a řídí se pravidly Ochrany osobních údajů (GDPR)
Odeslat formulář

Navštivte nás

Máme uzavřeny smlouvy se zdravotními pojišťovnami v ČR

Certifikáty, partneři a auditoři