Nekonečné čekání na výsledky: jak zaměstnat hlavu po embryotransferu? | Clayo Clinic
Menu
Blog
Právě čtete: Nekonečné čekání na výsledky: jak zaměstnat hlavu po embryotransferu?
Sdílejte článek:

Nekonečné čekání na výsledky: jak zaměstnat hlavu po embryotransferu?

Embryotransfer, tedy přenos embrya do dělohy během procesu asistované reprodukce, je zásadním milníkem v náročné cestě za vytouženým miminkem. Po tomto důležitém kroku však často následuje jedna z nejtěžších částí celého procesu – čekání na výsledky. Toto období může být plné nervozity a úzkosti. Jak se během tohoto času nezbláznit a zaměstnat svou mysl, aby vám čekání uteklo co nejrychleji?

7. 8. 2024
  |  
4 minut čtení
  |  
Sdílejte článek:

Po embryotransferu začíná dvoutýdenní období plné naděje a očekávání. 14 dnů se totiž uvádí jako doba, kdy je nutné čekat na potvrzení těhotenství. Tato fáze je pro většinu párů emocionálně velmi náročná a může se zdát nekonečná. „Sama jsem jednou z těch, které nevydrží a testují se dříve než 14 dní po transferu. Už po týdnu jsem se cítila úplně jinak, a tak jsem si hned 10. den udělala těhotenský test, který naštěstí vyšel pozitivně!” popisuje své zkušenosti Zuzana Hlinková z Clayo Clinic.

Jak zaměstnat hlavu a snížit stres?

Existuje několik strategií, které vám mohou pomoci udržet mysl zaneprázdněnou a snížit úzkost během tohoto čekání.

  • Zaměřte se na rutinní činnosti: Udržování denního režimu může poskytnout pocit stability a normálnosti. Zaměřte se na běžné aktivity, jako je práce, domácí povinnosti nebo koníčky, které vám pomohou udržet mysl zaneprázdněnou.
  • Relaxujte: Meditace, jóga, dechová cvičení nebo procházky v přírodě mohou pomoci snížit stres a udržet vás v klidu. Tyto aktivity mohou být také skvělým způsobem, jak posílit spojení mezi myslí a tělem.
  • Vyzkoušejte něco nového: Nic nezaměstná hlavu jako nová zkušenost nebo intenzivní zážitek. Existuje něco, co jste chtěla dlouho vyzkoušet ale nemohla jste se rozhoupat? Možná nastala ta pravá chvíle. Například tvůrčí činnosti, jako kreslení, malování, psaní deníku nebo rukodělné práce mohou být skvělým způsobem, jak zaměstnat mysl a zároveň vyjádřit své emoce.
  • Vyhněte se nadměrnému vyhledávání informací: Internet může být skvělým zdrojem informací, ale přílišné vyhledávání o příznacích, úspěšnosti nebo komplikacích může zvýšit vaši úzkost. Pokuste se omezit čas strávený online a věřte svému tělu a lékařům.

  • Hovořte s partnerem nebo přáteli: Sdílení svých pocitů s někým blízkým může pomoci ulevit od stresu a dodat pocit podpory. Pokud máte někoho, kdo prochází podobnou zkušeností, může být vzájemná podpora velmi cenná. 
  • Vydejte se na společnou dovolenou nebo prodloužený víkend: Změna prostředí, dostatek času sami na sebe a společné zážitky jsou možná to, co zrovna potřebujete. Několik dní společné dovolené vám může pomoci uniknout každodennímu stresu a výrazně zkrátit nekonečné čekání.  
  • Dopřejte si čas s přáteli: Pokud se na to cítíte, uspořádejte společnou večeři, vydejte se do kina nebo do divadla. Důležité je obklopit se pozitivními lidmi, kteří vás podpoří a rozptýlí.

Jak se připravit na různé výsledky?

Je důležité být připraveni na jakýkoliv výsledek, aniž byste se předem vzdali naděje. Pokud výsledky nebudou pozitivní, je důležité mít plán, jak se vypořádat s případným zklamáním. Podpora od partnera, přátel nebo odborníka může být v takových chvílích neocenitelná. 

Další články

Clayo Clinic
Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Jak Vás budeme oslovovat
Clayo Clinic
Nepovinné
Clayo Clinic
Nepovinné
O jakou IVF léčbu máte zájem?
Nebo se nás můžete na cokoli zeptat:
Clayo Clinic
Veškerá komunikace je šifrovaná pomocí SSL a řídí se pravidly Ochrany osobních údajů (GDPR)
Odeslat formulář

Navštivte nás

Máme uzavřeny smlouvy se zdravotními pojišťovnami v ČR

Certifikáty, partneři a auditoři