Rozumíte svému cyklu? Může to zvýšit vaše šance na otěhotnění! | Clayo Clinic
Menu
Blog
Právě čtete: Rozumíte svému cyklu? Může to zvýšit vaše šance na otěhotnění!
Sdílejte článek:

Rozumíte svému cyklu? Může to zvýšit vaše šance na otěhotnění!

Stále mnoho lidí neví, že v cestě za otěhotněním nemusí stát zdravotní komplikace. Žena může otěhotnět jen v určité části cyklu a hlavní překážkou může být jen špatné načasování pohlavního styku. Dobrá znalost vašeho těla a porozumění ženského cyklu vám proto může pomoci k úspěšnému otěhotnění. 

30. 6. 2024
  |  
5 minut čtení
  |  
Sdílejte článek:

Otěhotnět bohužel opravdu není tak jednoduché, jak se může zdát po zhlédnutí několika filmů pro dospívající. Žena totiž může otěhotnět jen během několika málo dní v rámci jednoho cyklu. „Pro někoho to může být banální, ale spousta párů stále neví, že žena může otěhotnět jen v určité fázi cyklu. Správné načasování tak hraje opravdu zásadní roli. Žena má každý měsíc přibližně 15–20procentní šanci na otěhotnění, a to během tzv. plodných dní – tedy přibližně 3 dny před ovulací. V den ovulace je potom šance na početí nejvyšší,” vysvětluje špičkový embryolog Daniel Hlinka z Clayo Clinic. Jak tedy poznat, kdy jsou vaše šance na otěhotnění nejvyšší?

Pohlavní styk v den ovulace výrazně zvyšuje šance na početí 

Ženský cyklus se skládá z několika fází a pro početí je zásadní především fáze okolo ovulace, a hlavně ovulace samotná – to jsou totiž dny, kdy má žena šanci na otěhotnění. Samotná ovulace trvá jen jeden den, během kterého se uvolní vajíčko a následně se uchytí ve vejcovodu a poté nastává zásadních 24 hodin, během kterých může být oplodněno. 

K oplodnění může dojít tak, že se vajíčko setká se spermií z předchozích několika dní nebo čeká, až spermie dorazí. Pamatujte ale na to, že zralé vajíčko je schopno oplodnění maximálně 24 hodin. Spermie mají schopnost přežít v ženském těle 3 až 5 dnů, proto se mluví o plodném okénku, které trvá zhruba 5 dní v rámci jednoho cyklu.

„I kvůli poměrně nízkým šancím na otěhotnění v rámci jednoho cyklu se ženě nemusí podařit otěhotnět hned na první pokus. Proto není potřeba se hned stresovat. O neplodnosti by měly páry začít uvažovat až po roce neúspěšného snažení. Důležitou roli hraje ale také věk, proto párům, kde je ženě mezi 32 a 35 lety doporučujeme vyhledat konzultaci odborníka už po 6 měsících. Po 35. roce je vhodná kliniku navštívit už po třech měsících, kdy se páru nedaří počít,” vysvětluje odborník.  

Jak spolehlivě rozpoznat, kdy nastává plodné období? 

Vědět, kdy nastává den “D”, může proto být pro úspěšné snahy o otěhotnění zásadní. Obecně platí poučka, že k ovulaci dochází 14. den před začátkem menstruace. Šikovnou pomůckou, pomocí které se vám bude období ovulace lépe hlídat tak jsou různé aplikace a ovulační kalkulačky. Ženské tělo ale není stroj, a proto předpovědi založené na výpočtech aplikací nemusí odpovídat realitě. Užitečným doplňkem tak jsou také ovulační testy, které nejvhodnější okamžik pro početí umí spolehlivě odhalit.  Postup je prakticky stejný jako u testů těhotenských. 

Nevýhodou ovulačních testů zůstává, že odhalí jen den ovulace, a nikoliv plodné dny před ní. Je proto důležité, aby ženy pečlivě pozorovaly své tělo a poslouchaly signály, kterými se ovulace ohlašuje. Mezi příznaky, které doprovázejí plodné dny a také samotnou ovulaci, patří například vyšší chuť na sex a větší vlhkost v okolí pochvy. Dalším signálem může být změna barvy a konzistence cervikálního hlenu během ovulace, který bude v tomto období barvou a konzistencí připomínat nevařený bílek.

Další metodou, jak sledovat svůj cyklus, je pro mnoho žen sledování změn bazální tělesné teploty. Tu je potřeba měřit každý den ve stejnou dobu (zpravidla hned po probuzení). V době ovulace se teplota zvýší až o 0,5 °C a v těchto hodnotách zůstává až do začátku menstruace. 

„Kromě výše zmíněných metod se ženám, kterým se nedaří otěhotnět, doporučuje také folikulometrie. Jedná se o jednoduché lékařské vyšetření, které je přesnější než běžné ovulační testy. Během folikulometrie se pomocí ultrazvukového vyšetření hodnotí stav folikulů ve vaječnících  Provádí se opakovaně a to kvůli sledování dynamiky růstu folikulů pro přesnou předpověď termínu nebo prokázání ovulace,” doplňuje vedoucí lékařka z IVF centra Clayo Clinic Radka Jarošová.

Jak podpořit zdravý cyklus? 

Zdravý cyklus a hormonální rovnováha je pro otěhotnění zásadní, protože bez ovulace nemůže žena otěhotnět. Zdraví vašeho cyklu, a tím pádem ovulaci, je možné podpořit pomocí dobrých návyků. Pokud se tedy snažíte o miminko, zdravý životní styl, psychická pohoda, pravidelný pohyb, vyvážená strava a dostatek spánku by proto pro vás měly být samozřejmostí.  Hormonální zdraví mohou naopak narušovat příliš zpracované potraviny, nebo toxiny z nepřírodní kosmetiky, čistících prostředků či plastových nádob na jídlo a pití. 

Ženy by neměly zapomínat dávat svému tělu vše potřebné a zařazovat dostatek ovoce, zeleniny, luštěnin, nebo například ryb. Přestože je váš jídelníček pestrý a vyvážený, je velmi těžké z potravin získat vše potřebné a zejména pak dostatek vitamínů, které mají vliv na podporu plodnosti. „Například vitamín D podporuje hormonální zdraví a přispívá tak ke zdravému cyklu žen. Dále bych doporučila zařadit také vitamín E, který je silným antioxidantem a je přínosný jak pro muže, tak pro ženy. V neposlední řadě by se nemělo zapomínat na železo, které je pro ženy důležité také po úspěšném otěhotnění,” dodává lékařka.

Další články

Clayo Clinic
Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Jak Vás budeme oslovovat
Clayo Clinic
Nepovinné
Clayo Clinic
Nepovinné
O jakou IVF léčbu máte zájem?
Nebo se nás můžete na cokoli zeptat:
Clayo Clinic
Veškerá komunikace je šifrovaná pomocí SSL a řídí se pravidly Ochrany osobních údajů (GDPR)
Odeslat formulář

Navštivte nás

Máme uzavřeny smlouvy se zdravotními pojišťovnami v ČR

Certifikáty, partneři a auditoři