Tabu jménem neplodnost. Jak se vyrovnat s nepříjemnými otázkami a jak o neplodnosti se svým okolím mluvit? | Clayo Clinic
Menu
Blog
Právě čtete: Tabu jménem neplodnost. Jak se vyrovnat s nepříjemnými otázkami a jak o neplodnosti se svým okolím mluvit?
Sdílejte článek:

Tabu jménem neplodnost. Jak se vyrovnat s nepříjemnými otázkami a jak o neplodnosti se svým okolím mluvit?

Snažíte se o miminko, ale nedaří se, nebo máte kamarádku, která se potýká s problémy s neplodností? Cesta k vytouženému miminku není vždy jednoduchá a necitlivé reakce okolí nebo nevyžádané rady ještě nikdy nikomu nepomohly. Jak tedy o neplodnosti mluvit citlivě s ostatními? 

17. 6. 2024
  |  
7 minut čtení
  |  
Sdílejte článek:

Přestože se s různými problémy s početím setkává opravdu velké množství lidí, s neplodností se v reprodukčním věku podle dat WHO setká 1 ze 6 páru, představuje tento problém pro naši společnost do určité míry stále tabu. Může se proto stát, že lidé ve vašem okolí neví, jak o neplodnosti mluvit a jak reagovat. Proto se snadno může stát, že se vám rodina a přátelé snaží pomoci, ale občas tápou. Nevědomky tak dávají nepříjemné nevyžádané rady nebo reagují necitlivě.

Jak se s necitlivými komentáři co nejlépe vyrovnat? 

Mnoho párů, a ještě více žen, bývá od určitého věku pod velkým tlakem okolí, které se neustále ptá, kdy konečně otěhotní. Univerzální rada, jak zvládat nepříjemný tlak okolí, bohužel neexistuje. Každý pár si musí stanovit, do jaké míry chce o svém problému otevřeně mluvit, s kým a jak moc chce být otevřený.  

Ať už se rozhodnete svůj příběh s okolím sdílet nebo ne, s nepříjemnými poznámkami se pravděpodobně setkáte. A to možná proto, že lidé o vašich problémech nic neví a netuší, že vás jejich komentáře mohou zranit. Jestliže nejste připraveni o svém problému s neplodností mluvit, připravte si odpovědi, kterými dáte okolí jasně najevo, že zasahuje do vašeho soukromí, které se jich nijak netýká a nepřejete si v rozhovoru pokračovat.

V druhém případě lidé sice vědí, čím si procházíte, ale nemají představu, jak vám v danou chvíli pomoci, a proto jim uklouzne něco, čím vám nevědomky mohou zranit. Pokud se ke svému okolí rozhodnete být otevření, je dobré mluvit také o tom, jak vás mohou podpořit, co od nich (ne)chcete slyšet a kolik toho s nimi chcete sdílet. Je potřeba počítat s tím, že si vaši přátelé ničím podobným neprošli a bohužel opravdu netuší, jak reagovat. Pokud hned na začátku vše vysvětlíte, tím spíše se vyhnete se nepříjemným otázkám, soucitným pohledům, a právě také nevyžádaným radám.

Zraňující komentáře, nepříjemné otázky a nevyžádané rady: několik způsobů, jak na ně reagovat 

Společné dovolené, svatby nebo rodinné oslavy mohou být obzvlášť náročné, při těchto příležitostech se častěji setkáváte s otázkami týkající se zakládání rodiny. Pravděpodobně každý se už někdy setkal s otázkami typu: 

  • Kdy budete mít děti?"
  • „Nebyla by vaše dcerka šťastnější, kdyby měla sourozence?"
  • „To je taková škoda, že takový krásný pár nechce/ nemůže mít děti.” 
  • „A o adopci jste uvažovali?”

Při nekončícím proudu otázek a rad můžete mít pocit, že nemůžete vyhrát, ať už o svém problému mluvíte, nebo ne. Na dotěrné dotazy a nevyžádané rady je možné reagovat různými způsoby:

  • Zdvořile naznačte, že se o daném tématu nehodláte bavit.
  • Změňte téma. Mnohdy to může být nejjednodušší způsob, jak se vyhnout dalším otázkám. 
  • Jestliže na to máte energii a chuť, vysvětlujte a vzdělávejte. Pravděpodobně se tak vyhnete dalším nepříjemným situacím v budoucnosti. 
  • Odpovídejte s humorem. Občas je nejlepší cestou humor, pomůže vám brát situaci s nadhledem a pomáhá vám se z toho „nezbláznit”.  
  • Pokud vám jsou otázky a komentáře opravdu nepříjemné, buďte důrazní a nebojte se ozvat.

Pamatujte na to, že většina komentářů není myšlena zle a vaši přátelé se vám nesnaží ublížit. Doporučujeme se proto snažit zachovat „chladnou” hlavu a nepodlehnout nutkání nepříjemnou palbu opětovat. Odpovídat na komentáře klidně, nebo se například odpovědi zcela vyhnout, vám může pomoci nepodlehnout hněvu, rychle od tématu odejít a nenechat si zkazit jinak příjemný den.

Nebojte si říct o pomoc

I bez tlaku okolí se jedná pro páry o opravdu náročné období. Páry by se měly připravit na to, že léčba neplodnosti může být opravdu psychicky náročná a může se jednat o zátěžovou zkoušku vztahu mezi partnery, ale také přátelství. Pokud cítíte, že toho je na vás moc, nebojte se vyhledat podporu psychologa nebo se například spojit s páry, které se s podobnými problémy také potýkají. 

Ani v tomto období navíc nezapomínejte sami na sebe, věnujte se svým oblíbeným činnostem, dopřejte si dostatek odpočinku, a pokud máte pocit, že vám vše přerůstá přes hlavu, naordinujte si několik dní společné (nebo i oddělené) dovolené, kde uniknete každodennímu stresu.

Další články

Clayo Clinic
Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Chcete vědět víc? Jsme tu pro Vás.

Jak Vás budeme oslovovat
Clayo Clinic
Nepovinné
Clayo Clinic
Nepovinné
O jakou IVF léčbu máte zájem?
Nebo se nás můžete na cokoli zeptat:
Clayo Clinic
Veškerá komunikace je šifrovaná pomocí SSL a řídí se pravidly Ochrany osobních údajů (GDPR)
Odeslat formulář

Navštivte nás

Máme uzavřeny smlouvy se zdravotními pojišťovnami v ČR

Certifikáty, partneři a auditoři